Що потрібно для сплаву ч. 2.2 - Сушене м'ясо

carootcaroot Теми: 72
відредаговано січня 2020 в Блог

Зміст:

  1. Планування
  2. Їжа
    1. Сухофрукти
    2. Сушене м'ясо


Джерки колись коштували? Якщо сподобались, то зараз буде рецепт домашніх. Я їх роблю практично під кожну подорож, яка триває хоча б кілька днів. Насправді роблю не через те, що смакують вони відмінно, хоча кого я обманюю, звісно і через це теж 😎, а основна причина наявності їх нашому у раціоні - це білок і сіль. Білок важливий для організму, як джерело амінокислот і повинен регулярно поповнюватися, а сіль буде відновлювати іонний баланс, адже часто сплав відбувається за теплої або навіть жаркої погоди, отже організм з потом втрачає воду і електроліти. Відставимо фізіологію в сторону, бо зараз мова піде про рецепт джерків з телятини.

Рецепт "Джерки з телятини":

Склад:

  • Телятина (краще молода з ринку або взагалі домашня) - 1 кг
  • Сіль нітритна - 20 г

Додатково потрібно:

  • сушилка для продуктів
  • харчова плівка
  1. Перше, що потрібно зробити, ще взяти м'ясо і вирізати все, що заважає - шматочки, які "висять", плівки і т.п.
  2. Очищене м'ясо кладемо в морозилку десь на півгодини-годину. Потрібно, щоб воно не проморозилось, але було достатньо тверде аби тримати форму - так легше буде нарізати.
  3. Дістаємо м'ясо з морозилки і нарізаємо шматки товщиною 0,5-1 см. Оптимально десь 0,7 см. Зверніть увагу, що шматки повинні бути однакової товщини, щоб м'ясо висохло в один час. Як на мене, то найкращий розмір м'ясної пластини десь з великий палець руки та тут як вже від ваших вподобань залежить.
  4. Перекладаємо шматки м'яса у окрему посудину і додаємо 20 грам нітритної солі. Гарно перемішуємо аби кожен шматочок отримав порцію солі.
  5. Беремо харчову плівку розмотуємо сантиметрів 30, але не відрізаємо. Кладемо туди шматочки м'яса один біля одного. Акуратність грає роль, оскільки потім це відобразиться на компактності пакування. Тай приємніше їсти прямі шматочки ніж викручені.
  6. Накриваємо перший шар майбутніх джерків харчовою плівкою і кладемо другий шар. Зверніть увагу плівку не відрізаємо. І так далі поки м'ясо не закінчиться. Вийде вкінці такий собі кількашаровий пиріг з м'яса і плівки. Обгортаємо плівкою аби все було герметично. Хоча рідини не має бути, але я обгортаю щоб було герметично.\
  7. Кладемо на добу в холодильник. Я кладу у секцію "Fresh" в когось може називатись "0". Зверніть увагу - це не заморозка, а просто охолодження.
  8. Дістаємо з холодильника і акуратно викладаємо в сушилку.
  9. Включаємо режим "М'ясо" або 60 С і сушимо 8-12 годин. Джерки повинні бути гнучкі, як сушені яблука наприклад. Пересушені джерки тверді і їх важко їсти. В похідних умовах вони навіть в каші чи супі не м'якшають. Тому за їхньою готовністю слідкуйте уважно. Я переважно кладу наніч і зранку виключаю сушилку.
  10. Дістаємо джерки з сушилки і залишаємо на кілька годин на повітрі аби підійшли.
  11. Зберігаємо в холодильнику в закритій тарі. Так їх можна тримати до самого сплаву. Тут головне завчасно не з'їсти.

Нітритну сіль дістати не так і легко. Я знайшов на ринку польський контрабас, який ідеально підходить до м'яса. Фото упаковки і складу є у альбомі Google Drive (зсилка нижче). Не бійтеся нітритної солі, якщо використовувати не більше 2-3% від маси продукту, то нічого з вами не буде, а от переваг в неї багато і основна - це безпроблемне зберігання м'яса незалежно від температури надворі.

Телятину можна замінити будь-яким іншим м'ясом (бажано нежирним), але час готування вже контролюйте самі.

Зсилка на альбом нижче. Увага, кроки у статті не відповідають фото, тобто фото чисто для наглядності.


Відредаговано caroot з

Адмін форуму "На човні - про сплави". Завжди готовий почути через ПП. Веду Facebook, Twitter, Telegram.

Позначений:
Увійдіть або Зареєструйтесь для коментування.